Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

1

Tratament endodontic

Învelișul extern al dinților, smalțul dentar, este structura cea mai puternic mineralizată din întreg organismul uman, totuși în fața atacului carios nici măcar acesta nu este invincibil.
Caria netratată poate avansa rapid către camera pulpară, adică spațiul din interiorul dintelui, ce se întinde pe toată lungimea rădăcinii până la vârful ei și care adăpostește pulpa sau nervul.

Acesta este situat în centrul dintelui atât la nivelul coroanei dentare cât și a rădacinilor.
Este format din vase de sânge și nervi.

Pulpa dentară asigură vitalitatea și nutriția dintelui.

Starea de sanatate a nervului este perturbată de diferite situații patologice:

 • Fisura și fracturarea dintelui
 • O carie profundă
 • Un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puțin recentă
 • Factori de natură chimică: substanțe iritante utilizate în cabinetele de medicină dentară
 • Factori de natură mecanică: expunerea dintelui la căldură excesivă de frezaj din timpul manoperelor stomatologice
 • Boala parodontală în stadiu avansat.

Dacă nu se intervine la timp se pot produce transformări ireversibile ale nervului ce sunt însoțite de dureri foarte puternice. În astfel de situații tratamentul de canal este obligatoriu.

Vorbim de o procedură stomatologică realizată în vederea păstrării unui dinte pe arcadă, care are ca scop stoparea acțiunii bacteriene din canalul radicular prin îndepărtarea nervului.

În lipsa tratamentului infecția avansează, apare puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar sau mandibular, cu formarea unui abces.
În cazuri excepționale infecția netratată ajunge să implice și alte zone ale craniului ducând la probleme grave de sănătate.

Există unele simptome care sugerează necesitatea unui tratament de canal:

 • Sensibilitate crescută la cald sau rece urmată de durere
 • Pigmentarea dintelui într-o nuanța cenușie
 • Prezența unui abces.

Endodonția are ca manoperă principală de tratament devitalizarea dinților sau scoaterea nervilor, în termeni familiari aceasta fiind singura manevră „oarbă” din cadrul terapiei stomatologice și presupunea o deosebită atenție și îndemânare din partea medicului. Deoarece tratamentul clasic se baza strict pe simțul tactil al medicului dentist, rata de succes a acestuia era de doar 40%.

În momentul de față, în endodonție se realizează adevarate performanțe cu ajutorul tehnicii și tehnologiei moderne care au dus la o creștere a ratei de succes a tratamentului până la 90%.

Apariția microscopului dentar a ușurat munca specialistului în endodonție:

 • Vizualizarea mult mai bună a complexității  anatomiei dentare
 • Tratamentul dinților cu acces dificil
 • Detectarea canalelor radiculare suplimentare
 • Îndepărtarea instrumentelor fracturate pe canal
 • Instrumentarea canalelor calcificate
 • Observarea liniilor de fisură sau fractura de la nivelul coroanei sau rădăcinii dintelui fiind mult facilitate de utilizarea acestuia.

Faptul că folosim anestezice de ultimă generație garanteazî că nu vei simți nici cea mai mică durere pe parcursul tratamentului.

Prima etapă în cadrul intervenției la nivelul canalului radicular este accesul la nerv.

Acesta se realizează doar după ce dintele a fost izolat de mediul bucal, prin intermediul unei folii de cauciuc, diga dentară, care asemeni unui câmp chirurgical, are rol de barieră între dintele tratat și restul cavității orale.
Necesitatea utilizării digii este datorată conținutului foarte ridicat al micoorganismelor conținute de saliva (este știut ca 1 ml de salivă are până la 108 specii bacteriene).

Accesul la nerv se realizează diferit în funcție de anatomia internă a fiecarui dinte

 • dinții frontali au o rădăcină și de obicei un singur canal
 • premolarii au una sau două rădăcini și unul sau două canale
 • molarii au două sau trei rădăcini și un numar variat de canale, între două și patru.

Pentru a realiza un tratament de canal este obligatorie examinarea radiografică digitală sau prin CBCT endodontic, cu ajutorul cărora se determină:

 • Gradul de curbură al rădăcinilor
 • Existența canalelor suplimentare
 • Și, nu în ultimul rand, reacții inflamatorii sau pierderi osoase la vârful rădăcinii dentare.

În general, în cadrul aceleiași sedințe, canalul în care este localizat nervul va fi curățat și pregătit pentru a fi ulterior sigilat cu un material special, numit gutaperca.
În clinica noastră, această etapă de curățare se realizează utilizând instrumentar de ultimă generație: ace rotative de preparare radiculară care, datorită noilor proceduri de fabricație sunt mai flexibile și mai rezistente la oboseala ciclică.

Pentru o curățare și preparare perfectă a întregului spațiu endodontic, lungimea canalelor radiculare este determinată modern cu ajutorul aparatelor specifice ce ajută la vizualizarea corectă a vârfului rădăcinii.

Îndepărtarea resturilor organice din interiorul canalului radicular, și curățarea cât mai eficientă se realizează prin spălături cu soluții specifice.
Obturația se va face fie în aceeași sedință, fie în cursul urmatoarei ședințe. Numărul ședințelor necesare pentru încheierea intervenției va depinde de mai multe elemente, printre care stadiul de infecție al nervului și complexitatea intervenției.

Dacă medicul consideră că sigilarea canalului trebuie amânată, o pasta cu medicamente va fi plasata în interiorul canalului radicular până la următoarea ședință.

Numărul de ședințe va depinde de cele mai multe ori de gradul de deteriorare al dintelui și de răspunsul organismului la medicația folosită.

Etapa finală a intervenției va fi închiderea canalului radicular cu un material steril, din plastic, numit gutaperca. Aceasta are rolul de a împiedica apariția unei infecții în viitor, nepermițând multiplicarea bacteriilor,prin închiderea totală a spațiului din interiorul dintelui.
Ulterior, dintele va avea nevoie de o obturație coronară sau un dispozitiv corono-radicular și de o coroană pentru a restabili forma și funcția inițială.

Această decizie se va baza pe o serie de factori suplimentari și trebuie luat în considerare și gradul inițial de distrucție al dintelui.
Restaurarea coronară corectă a unui dinte tratat endodontic participă semnificativ la succesul în timp al tratamentului de canal!

Ca în oricare altă intervenție, există de asemenea și Riscuri ale tratamentului de canal:

 • O usoară jenă dureroasă pentru câteva zile după efectuarea tratamentului. Durerea este în mod normal contracarată cu antiinflamatoare.
 • Instrumentele cu care se efectuează tratamentul de canal sunt destul de fragile, existând posibilitatea ca acestea să se rupă în interiorul rădăcinii.
 • Există posibilitatea ca obturația de canal să se extindă după vârful rădăcinii sau să fie incompletă.
 • Există posibilitatea ca dintele să fie perforat.

Toate aceste complicații pot scădea rata de succes pentru dintele respectiv sau pot întârzia vindecarea. În unele cazuri, ca urmare a unei complicații, se poate ajunge la extracția dintelui.

Dinţii trataţi şi restauraţi pot rezista o viaţă, cu ingrijirea adecvată. Deoarece cariile dentare recidiveaza chiar și pe dinții tratați, o igienă orală bună și controalele dentare de rutină pot preveni evoluția nefavorabilă.

În situația în care, există un tratament endodontic în antecedente, incorect realizat, cel mai indicat este să se încerce retratarea canalului dentar afectat.

În situația în care această variantă nu se mai poate aplica, se indică rezecția apicală acolo unde este posibil.
Fiind epuizate aceste două variante, nu mai rămâne decât îndepărtarea dintelui de pe arcadă prin extracție dentară.

Rezecția apicală sau tratamentul de canal vor păstra dintele pe arcadă pe când extracția dentară îndepărtează și dintele și infecția.

Tratamentul de canal este tot timpul o opțiune mai bună decât extracția dentară. La extracție e de dorit să se ajungă doar atunci când toate celalalte opțiuni au fost încercate și nu au dat rezultate. Tratamentul de canal salvează dintele natural și este o procedură mai puțin invazivă decât extracția dentară. Pe termen lung, tratamentul de canal urmat de o coroană dentară este mai economică din punct de vedere financiar decât scoaterea dintelui și înlocuirea acestuia cu un implant dentar sau cu o punte dentară.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

programare
online
programare
În urma consultului stomatologic este posibil să vă recomandăm proceduri de chirurgie dentara. Vom fi alături de dumneavoastră pe toată durata procesului!Servicii stomatologice30