Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Pedodontie

Tratarea dintilor copiilor este esentiala deoarece pierderea precoce a dintilor temporari (de lapte) poate provoca diverse complicatii de eruptie ale dintilor definitivi, cu repercursiuni asupra intregului aparat dento-maxilar.

Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru:

  • o mestecare si o hranire adecvata;
  • ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideazaƒ in pozitia corecta;
  • permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarului.

Dintii de lapte influenteaza dezvoltarea vorbirii si participa la formarea unei prezente agreabile.

De asemenea, deosebit de importanta este si folosirea unor metode moderne care previn aparitia cariilor la varste fragede (fluorizari si sigilarile dentare), precum si invatarea ingrijirii corecte a dintilor (tehnici de periaj si flossing).

Fluorul este un element care intareste smaltul dentar, protejandu-l impotriva atacului carios. Aplicarea topica de fluor in cabinet (fluorizare) de doua ori pe an (la interval de sase luni), scade incidenta cariei dentare la copii cu aproximativ 50%.

Pentru sigilarile dentare se folosesc sigilantii, niste materiale rasinice sterilizate, cu proprietati plastice (usor de aplicat in spatii fine), care se aplicaƒ pe suprafetele de masticatie a dintilor posteriori, protejandu-i de atacul carios.

Procedura de aplicare a sigilantului este simpla si de scurta durata. Indicatia pentru sigilari dentare o au molarii permanenti, primii molari permanenti erupti la sase ani cat si molarii secunzi, erupti la 12 ani.

De aceea este indicat ca sigilantul sa fie aplicat imediat dupa eruptia dintelui pe arcada. Deci copilul dvs poate beneficia de tratament de sigilare dentara intre varstele 5-15 ani.

Indicatia de electie este pe molarii si premolarii permanenti cat mai aproape de momentul eruptiei lor complete dar si pe molarii de lapte atunci cand exista o predispozitie catre cariile dentare.

Cand un dinte temporar se pierde din diverse cauze inainte de varsta normala substituirii sale cu unul permanent, se impune aplicarea unui mentinator de spatiu pentru pastrarea libera a situsului respectiv, oferind conditii optime dintilor definitivi sa erupa corect.

Daca cel mic are frica de dentist, echipa noastra de doctori ti-a pregatit un articol despre prima vizita la dentist.

Sigilarea dentară

Dr. David Gurgu

Caria dentară este o afecțiune multifactoriala intalnita atât la dinții temporari cat și la cei permanenți. În combaterea acestei afecțiuni se pot utiliza mai multe metode profilactice cum ar fi: sigilarea dentară, fluorizarea, o igienă dentară corectă și formarea de obiceiuri alimentare sănătoase.[1]

Sigilarea dentară simplă, foarte eficientă în cazul copiilor și adolescenților, constă în aplicarea unor materiale de obturație, ce au rolul de a netezi șanțurile și fosetele prezente pe suprafața dinților. Astfel este împiedicată retenția alimentelor și formarea plăcii bacteriene la acest nivel. Prin aciditatea produsă de metabolismul plăcii bacteriene smalțul devine afectat și se dezvoltă caria dentară.

Principalii dinți susceptibili la carie și în cazul cărora este recomandată sigilarea dentară, sunt molarii de 6 ani (erup la  6-7 ani), cei de 12 ani (erup la 11-13 ani), molarii de minte (erup dupa 18 ani), premolarii pacienților cu risc crescut la carie (erup la 11-13 ani) și molarii temporari (erup la 3-4 ani).[2]

Avantajele sigilării dentare sunt:

  • Este o metode eficientă de prevenire a cariei dentare
  • Este un tratament simplu și rapid
  • Este un tratament nedureros
  • Poate inactiva o carie incipientă a smalțului

Însă din cauza retenției limitate la nivelul smalțului în special mecanică, aceste sigilări trebuie să fie refăcute la un anumit interval de timp.

Bibliografie

1. CORNEA, DANIELA, RADU OPREAN, and DIANA DUDEA. “The Use of Dental Sealing in Cluj, Romania: Frequency, Materials and Techniques – A Questionnaire Study.” Clujul Medical 87.3 (2014): 182–185. PMC. Web. 20 Mar. 2018.

2. ANCA MARIA RADUCANU . ‘‘Pedodonție : îndrumar practic – Bucuresti : Bren, 2012.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare
Copilul tău riscă să își piardă dinții de lapte înainte de vreme? Evită astfel de situații și vino cu copilul tău la Clinica Livia Dent!Servicii stomatologice50