Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Molarul de minte

Molarul de minte – particularitati morfologice, patologice si terapeutice

Dentitia permanenta, sau definitiva asa cum mai este cunoscuta, este formata din incisivi, premolari si molari, fiecare avand particularitati morfologice si functionale. Molarii permanenti sunt in numar de 12: 6 dintre acestia sunt localizati la maxilar si 6 la mandibula. Astfel, pe fiecare hemiarcada exista la pacientii cu o dentitie permanenta completa 3 molari: primul molar care erupe in jurul varstei de 6 ani, al molarul 2 care erupe la 12 ani si molarul 3 sau de minte care in general apare pe arcada la 18-20 ani, uneori mai tarziu.

Este foarte important ca pacientii sa cunoasca faptul ca molarii permanenti nu inlocuiesc niciun dinte temporar si erup intotdeauna in spatele acestora. Astfel ca in timpul controalelor periodice realizate in cabinetul stomatologic pacientii pot primi cele mai importante recomandari privind igiena dentara si metodele moderne prin care pot fi prevenile afectiunile dentare, cum ar fi caria si complicatiile acesteia, boala parodontala sau accientele de eruptie.

Molarul de minte ocupa ultimul loc pe arcada, atat la nivelul arcadei superioare, cat si inferioare. Acesta prezinta o morfologie coronara foarte variata si are cea mai mica dimensiune coronara dintre toti cei trei molari. De asemenea si morfologia radiculara este foarte diferita, acest lucru fiind deosebit de important in cazul in care este necesara efectuarea unui tratament endodontic sau o extractie dentara.

molar-de-minte-inclus

Avand in vedere toate aceste particularitati, exista mai multe implicatii clinice si in ceea ce priveste abordarea terapeutica a molaruluide minte:

Este ultimul dinte care erupe pe arcada, existand insa si situatii in care ramane inclus

Deseori eruptia molarului 3 este insotita de complicatii ale erupriei, cum ar fi de exemplu asa numita pericoronarita

De multe ori din cauza deficitului de spatiu acesta erupe in afara liniei arcadei, fiind malpozitionat, deseori in vestibulopozitie

Consecinta eruptiei in vestibulopozitie este traumatizarea repetata a mucoasei jugale

La nivelul molarului de minte se depun deseori placa dentara si tartru deoarece igienizarea este dificil de realizat datorita pozitiei pe arcada

O patologie frecvent intalnita in cazul molarului de minte este reprezentata de caria dentara. De multe ori caria dentara evolueaza si se complica cu pulpita. Pulpita este o afectiune simptomatica insotita de durere dentara si se poate complica cu parodontita apicala

Caria dentara localizata la nivelul molarului de minte este dificil de tratat datorita accesului care se realizeaza cu dificultate

In aceeasi masura, in cazul in care este necesat tratamentul endodontic, dificultatea realizarii acestuia este data atat de accesul dificil si dificultatea izolarii perfecte, cat si de anatomia extrem de variabila a canalelor radiculare. Chiar si in cazul in care se folosesc metodele moderne de tratament endodontic, exista situatii in care tratamentul de canal nu este un succes pe termen lung.

De asemenea extractia molarului de minte poate fi uneori dificila si necesita tehnici speciale si instrumentar adecvat.

 

Indicații de extracție a molarilor de minte

Dr. Misu Diga

Molarii de minte sau molarii 3 sunt ultimii dinți care erup in cavitatea orală a adultului și au localizarea cea mai posterioară. În general, sunt în număr de 4, 2 la maxilar și 2 la mandibulă. Actualmente, la omul modern, reducerea filogenetică a elementelor componente ale aparatului dento-maxilar își pune amprenta asupra molarului de minte care, din cauza lipsei de spatiu, erupe într-o pozitie anormala, vicioasă, rămâne inclus sau nu se formează.

Există foarte multe controverse privind atitudinea terapeutică față de molarii de minte, cu atât mai mult cu cât frecvența incluziei sale în populația contemporană este foarte mare. De aceea, este foarte important ca pacienții să fie monitorizați încă de la vârste fragede pentru a aprecia șansele molarilor de minte la o evoluție normală, precum și riscurile acestor de a dezvolta complicații.

Principalele tulburări și complicații asociate erupției și/sau incluziei molarilor de minte sunt:

– pericoronarite congestive/supurate care constituie punctul de plecare al altor complicații septice în părțile moi, în os, în ganglioni sau la distanță;

– sinuzite maxilare odontogene (de cauza dentara);

De cele mai multe ori, molarii de minte sunt asimptomatici. Însă, acest lucru nu reprezintă absența problemelor la nivelul cavității orale, deoarece în medicina dentară patologia există cu mult timp înaintea apariției simptomatologiei.

Luând în considerare toate aceste posibile tulburări și complicații, la care se adaugă caracterul insidios al patologiei molarilor de minte, se impune o atitudine terapeutică profilactică și dispensarizarea activă a pacienților.

Principalele indicații de extracție a molarilor de minte sunt dictate de patologia declanșată. În plus, de fiecare dată când șansele de erupție şi evoluție normală a acestora este mică, majoritatea practicienilor optează pentru îndepărtarea profilactică a acestora pentru a preveni cortegiul de complicații.

Extracția profilactică sau curativă este recomandată, în special la tineri, deoarece intervenția chirurgicală este mai puțin complicată, molarul de minte are rădăcini incomplet formate, iar procesul de vindecare este mai rapid.

În concluzie, consider că pacienții trebuie informați cu privire la posibilele tulburări și complicații asociate molarilor de minte. De asemenea, aceştia trebuie evaluați periodic, iar decizia de îndepărtare chirurgicală trebuie luată după o examinare clinică și radiologică minuțioasă (ortopantomogramă/computer tomograf).

Bibliografie

  1. Bucur Alexandru (sub red): Compendiu de chirurgie oro-maxilo-facială, Ed. Quintessence, 2009.
  2. Blakey GH, Marciani RD, Haug RH, et al. Periodontal pathology associated with asymptomatic third molars. J Oral Maxillofac Surg 2002;60(11):1227-1233.
  3. Evidence-Based Management of Third Molar Teeth by American Association of Oral and Maxillofacial Surgeons, 2014.

4.www.dental.washington.edu/wp-content/media/oral-surgery/evidence_based_management_third_molars.pdf

 

programare
online
programare