Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Leziunile mucoasei bucale

Tehnologia are valoare doar in mana specialistilor

Statisticile arată că România se află pe primele locuri la incidența cancerului cavității bucale. Dental Hospital Romania dispune de aparatura performanta in depistarea cancerului oral, iar consultatia este realizata de unul dintre puținii medici specializati din România  în afecțiunile cavităților bucale.

Bolile mucoasei bucale

HERPESUL ORAL

Infecția primară cu virusul herpetic tipul I are loc de cele mai multe ori în copilărie. Manifestările clinice sunt acute, însoțite de semne generale, cum ar fi febră, adinamie sau adenopatie loco-regională. La nivelul mucoasei orale apar leziuni veziculare numeroase care se sparg rapid lăsând în locul lor ulcerații cu contur policiclic.

Aproape întotdeauna, pacienții acuză simptomatologie de intensitate variabilă și tulburări funcționale, mai ales legate de alimentație, deglutiție sau vorbit. După aproximativ două săptamani, leziunile acute se remit în totalitate, cu restitution ad integrum, dar virusul va rămâne cantonat la nivelul ganglionilor Gasser pentru întreaga viață sub forma unei infecții virale persistente.

Recidivele apar de regulă în situații de imunosupresie, stress, menstruație etc., dar leziunile orale în această situație sunt mult mai limitate și afectează mai ales mucoasa gingivală și roșul de buze la limita cu tegumentul perioral.

 

AFTELE CRONICE RECIDIVANTE

Aftele reprezintă unele dintre cele mai frecvente leziuni întalnite la nivelul mucoasei orale. Acestea apar printr-un mecanism fiziopatologic complex de vasculită autoimună, declanșat de antigene exo sau endogene.

Înaintea leziunilor clinice propriu-zise, pacienții acuză anumite semne prodromale cum ar fi: arsură, usturime sau apariția unei arii eritematoase. După aproximativ 12 ore, apar ulcerațiile care în cazul aftelor, au un aspect caracteristic: forma rotundă sau ovalară, halou eritematos, margini plane, nereliefate. Simptomatologia acuzată de pacient este acută, aftele fiind extrem de dureroase, iar tulburarile funcționale sunt și acestea importante. Leziunile apar întotdeauna pe mucoasa mobilă, iar de regulă evoluția nu este mai mare de 10-14 zile.

În cazul aftelor cronice recidivante este foarte importantă evaluarea generală a pacientului, deoarece în unele cazuri se pot asocia afecțiuni sistemice digestive.

 

LICHENUL PLAN ORAL

Lichenul plan este o afecțiune de cauză autoimună care poate aparea și la nivelul cavității orale, dar și pe piele, pe mucoasa genitală sau pe unghii. Lichenul plan oral, spre deosebire de cel localizat cutanat, are o evoluție mult mai îndelungată, marcată de perioade de rezoluție, care alternează cu cele de acutizare. De asemenea, aspectul clinic este polimorf, mimând deseori alte afecțiuni de mucoasă orală. Caracteristic, leziunile apar la nivelul mucoasei jugale, bilateral, în treimea posterioară și sunt sub forma de keratoza (papule, placard sau rețele), atrofie sau ulcerații. Această maladie este întalnită mai ales la femei de vârstă adultă, dar din ce în ce mai frecvent și bărbații tineri pot fi interesați.

Tratamentul este unul complex și necesită monotorizare constantă într-un serviciu clinic specializat.

 

GLOSITA MIGRATORIE

Glosita migratorie reprezinta o variantă clinică de aspect a feței dorsale a limbii care poate fi întalnita în egală măsură atât la femei cât și la bărbați.

Clinic, se prezintă sub forma unor zone depapilate, de culoare roșie, care au pe margini un contur albicios din cauza hiperplaziei papilelor filiforme. Particular, aceste modificări au aspect de hartă, iar localizarea lor are caracter migrator. Glosita migratorie poate apare deseori încă din copilarie și poate să dispară în timp, odata cu înaintarea în vârstă. De cele mai multe ori nu este necesar niciun tratament, fiind vorba despre o modificare complet benignă, dar pacienții sunt sfătuiți să evite condimentele, consumul de alcool distilat sau folosirea apei de gură.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare
În urma consultului stomatologic este posibil să vă recomandăm proceduri de chirurgie dentara. Vom fi alături de dumneavoastră pe toată durata procesului!Servicii stomatologice30