Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Noutati

Restaurarea dintilor tratati endodontic

09 februarie 2018 | Nici un comentariu

Restaurarea dintilor tratati endodontic

dr. Bianca Spanoche

Tratamentele de canal sunt realizate in mare parte pe dinti care sunt afectati in mod semnificativ de boala carioasa, care au avut multiple restaurari (plombe) sau care au suferit in trecut chiar si fracturi.

54

Vorbim astfel de dinti care au fost deja slabiti din punct de vedere al rezistentei structurale, la nivelul carora tratamentul endodontic, accentueaza pierderea de rezistenta prin indepartarera tuturor tesuturilor alterate, atat de la nivel coronar cat si prin preparatia endodontica, la nivel radicular.

Cheia succesului in ceea ce priveste tratamentul restaurativ al dintilor ce au suferit tratament endodontic constă în documentarea riguroasă şi planificarea corectă a cazului.

5

Scopul restaurarilor protetice pe acesti dinti este acela de a reduce la minimum riscul de fractura al dintelui si pastrarea acestuia cat mai mult timp pe arcada dentara.

In functie de situatia care a determinat necesitatea unui  tratament de canal cat si gradul de distructie al dintelui, se pot alege mai multe variante de a restaura un dinte:

1.Refacerea coroanei dintelui din material compozit  se realizeaza atunci cand avem de a face cu dinti fara distructii coronare mari .

2.Cand distructiile coronare sunt mai avansate,protecţia cuspidiana este efectuala prin realizarea de  onlay-uri sau overlay-uri, care vin să acopere cuspizii şi tind să repartize uniform forţele.

Acestea se confectioneaza din ceramică presată sau compozit şi sunt cimentate adeziv, si ofera atât rezistenţă mecanică, cât şi estetică.

Bianca Spinoche dental hospital romania

3.Coroanele dentare sunt considerate ca fiind cea mai optima restaurare coronară după un tratament endodontic la un care are pierdere masiva de substanta dentara coronara. Exista variate materiale din care se pot confectiona, ceramica presată, zirconiul permit slefuiri minim invazive, fără compromis între estetică şi rezistenţă mecanică.

Restaurare coronară trebuie aleasa în funcție de situaţia clinică,avand ca deziderat pastrarea a cât mai mult din ţesuturile dentare sănătoase pentru o rezistență mecanică crescuta.

Atunci cand tratamentul endodontic se adreseaza resturilor radiculare, pentru a reusi sa mentinem dintele pe arcada, este necesara realizarea unui pivot endodontic.

Exista mai multe tipuri de pivoti endodontici fiecare din ei avand indicatii clinice clare.

Pentru a asigura longevitatea functionala, dintii tratati endodontic trebuie sa prezinte cel putin 5 mm de structura dura coronara de la nivelul crestei alveolare: astfel 3  mm sunt necesari pentru a mentine sanatatea parodontala iar 2 mm de la nivelul preparatiei catre incizal sunt necesari pentru a asigura integritatea structurala.

4Cand inaltimea coronara restanta este mai mica de 1 mm, aceasta poate fi marita chirurgical prin proceduri de alungire coronara sau ortodontic prin extruzia fortata a dintelui.

Ambele proceduri au rezultate satisfacatoare si predictibile dar nu sunt recomandate in situatiile in care raportul coroana/radacina este compromis sau o expunere radiculara excesiva poate afecta estetica.

Pe masura ce cantitatea de tesut coronar este crescuta prin alungirea coronara,cantitatea de tesut osos de sustinere scade. Aceasta schimabare in raportul coroana/radacina poate scadea rezistenta dintelui la fortele paraaxiale.

Atunci cand situatia clinica o permite, se vor insera pivoti din fibra de sticla, care pe langa rezistenta structurala ofera si rezultate estetice foarte bune.

Cand nu este posibila aplicarea acestora, medical dentist va preparara corespunzator canalele radiculare si le va amprenta, urmand ca impreuna cu laboratorul de tehnica dentara sa realizeze un pivot metalic, personalizat fiecarui dinte in parte, care se adapteaza fest la nivel radicular, si care la nivel coronar reproduce forma unui bont protetic.

2

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare