Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Noutati

Recomandari privind igiena orala si alimentatia la pacientii cu implanturi dentare

13 februarie 2018 | Nici un comentariu
Gabriel Pavel - Dental Hospital Romania

Recomandari privind igiena orala si alimentatia la pacientii cu implanturi dentare

Dr. Gabriel Pavel

Ganriel Pavel - Dentl Hospital Romania

Desi in general pacientii privesc cu neliniste si anxietate partea chirugicala a stomatologiei, implantul, din fericire, face parte din interventiile mai putin solicitante atat pentru medic cat si pentru pacient. Ca si nivel de dificultate, extractia si implantul dentar nu de putine ori pot fi considerate egale, exceptie facand poate extractiile molarilor de minte cu anatomie particulara sau al implanturile care, din cauza caracteristicilor anatomice deosebite, implica o abordare mai complexa.

Stomatologia insa, este o ramura medicala chirurgicala, si de aceea orice interventie indiferent de amplitudinea ei presupune o preventie atat pre cat si postoperatorie. Dupa inserarea unui implant dentar este necesara respectarea unor recomandari din partea pacientului tocmai pentru a favoriza vindecarea osoasa a acestuia si pentru a evita eventualele neplaceri date de aparitia unor complicatii.

Etapa prechirurgicala este manageriata cel mai bine de catre medicul implantolog. Acesta evalueaza severitatea cazului si in modul acesta decide uneori necesitatea antibioterapiei inainte de a efectua interventia precum si imbunatatirea obiceiurilor privind igiena orala. Succesul etapei post chirurgicale depinde insa si de implicarea pacientului. Acesta trebuia sa isi controleze pentru o perioada determinata atat igiena orala cat si alimentatia. De asemenea, dupa inserarea implanturilor este foarte importanta atentia acordata de pacient pentru sanatatea gingiilor, precum si in ceea ce priveste controlul florei bacteriene de la nivelul cavitatii orale.

In medie, durata de osteointegrare a unui implant este de aproximativ 5-6 luni. In aceasta perioada este necesara o foarte mare atentie la igiena acestor implanturi. Depozitele de bacterii depuse pe aceste dispozitive si  mai ales neindepartate corespunzator, le pot compromite chiar daca au fost inserate in conditii 100% ideale. De aceea pacientii la care au fost inserate implanturi dentare trebuie sa tina seama de urmatoarele recomandari legate de igiena orala:

  1. Dispensarizarea pacientilor cu implanturi dentare

Dupa inserarea implanturilor o prima vizita obligatorie la medicul stomatolog se face dupa 15 – 30 zile. Apoi se vor stabili controalele ulterioare dupa o perioada intre 4 si 6 luni de la interventie.

  1. Igiena dentara la pacientii cu implanturi

Dupa protezarea acestor implanturi igienizarea profesionala va fi realizata de catre medicul stomatolog in mod regulat, cu o frecventa de 1-3 ori pe an. Igiena orala realizata de catre pacient acasa trebuie sa fie atent efectuata si sustinuta.  In primul rand periajul se realizeaza in fiecare dimineata si seara, de preferat cu o periuta cu perii moi (soft) pentru a nu traumatiza gingia epitelizata de langa implant. De cele mai multe ori sunt necesare si mijloace adjuvante. Nu trebuie omisa utilizarea atei dentare de doua ori pe zi, precum si apa de gura. Suplimentar in spatiile greu accesibile se pot utiliza si periute interdentare sau dusul bucal. Totusi, trebuie precizate doua aspecte: orice igienizare daca este facuta incorect este ineficienta, iar igienizarea daca este facuta prin manevre intempestive poate sa devina traumatica. Dusul bucal reprezinta un dispozitiv de igienizare relativ nou in lumea stomatologica si este destul de binevenit atat pentru pacientii cu implanturi precum si pentru cei cu lucrari protetice sub care accesul periutei dentare este aproape imposibila. Dusul bucal nu este greu de utilizat si si-a dovedit eficient. Prin jetul de apa bine directionat, are capacitatea de a desprinde depozitele de bacterii de pe suprafete si in aceeasi masura sa indeparteze resturile alimentare de sub lucrari, cauzatoare de cele mai multe ori de inflamatii ale mucoasei si in mod special al mirosului neplacut al gurii, care poate sa persiste chiar si dupa un periaj riguros. Bineinteles igienizarea trebuie sa aiba loc dupa fiecare masa. In prima zi de dupa interventia de inserare a implantului dentar se evita clatirea energica a gurii, atingerea cu limba si periajul zonei respective dupa care se poate efectua igiena orala cu o periuta de dinti moale (se pot gasi periute foarte moi special concepute pentru igienizarea zonelor proaspat lezate).

  1. Alimentatia pacientilor cu implanturi dentare

In zilele de dupa interventia de inserare a implanturilor dentare alimentele trebuie sa fie de consistenta moale, la o temperatura moderata, fara extreme termice, adica nu prea fierbinti sau prea reci si de asemenea trebuie eliminate din alimentatie cu desavarsire lactatele.  Alimentele dure trebuie evitate in primele 72 de ore  cu desavarsire.  Trebuie eliminate si alimentele lipicioase precum si a celor care contin seminte, tocmai pentru a evita accesul unor astfel de fragmente in plaga si aparitia unor infectii. Tot in aceasta perioada si poate pana la vindecarea completa  trebuie evitat consumul bauturilor acidulate.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare