Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Noutati

Importanta inlocuirii obturatiilor de amalgam de argint

08 ianuarie 2018 | Nici un comentariu
AMALGAM DE ARGINT

Ajunși intr-o eră in care stomatologia modernă are acces la tehnologia de ultima oră,avem posibilitatea realizării unor lucrari de inalt nivel,atât din punct de vedere al rezistenței si durabilității cat si fizionomiei.

Unul din materialele clasice utilizate in terapia cariei dentare simple a fost amalgamul de argint.Acest material a fost si este in continuare destul de controversat din multe puncte de vedere:toxicitatea,datorita faptului ca se obtine din amestecul piliturii de argint cu mercurul,metal toxic; adaptarea marginala incorecta,deoarece amestecul fiind realizat manual,nu se prepara intotdeauna corespunzator;protectia pulpara deficitara,cunoscut fiind faptul ca orice metal este un bun conductor de caldura si electricitate.

 

  • DEZAVANTAJELE AMALGAMELOR:
  • Variatiile volumetrice de priza
  • Modificarea superficiala de culoare (patarea) – tradusa prin matizarea si inchiderea la culoare a obturatiei, se produce ca urmare a depunerii pe suprafata acesteia a unei pelicule din sulfuri si cloruri sau de placa bacteriana, respectiv tartru, care se coloreaza cu timpul.
  • Coroziunea – este un fenomen chimic sau electrochimic care poate interesa structurile şi proprietatile mecanice ale amalgamului, ducand la pierdere de substanta din obturatie prin dizolvarea in saliva.

Toxicitatea mercurului este bine cunoscuta

  • Principalele cauze ale insuccesului:
  • caria secundara marginala (70% din cazuri);
  • deteriorarea marginilor obturatiei, cu instalarea treptata a fenomenului de microinfiltratie marginala, urmat la randul sau de aparitia cariei secundare
  • fractura obturatiei, consecinta a prepararii incorecte a cavitatii sau modelarii morfofunctionale necorespunzatoare a amalgamului;
  • fractura cuspidiana,   care   apare   mai   frecvent   la   obturatii voluminoase  cu  margini  subtiri  ale  cavitatii;   mai  recent  se  ia  in considerare intarirea rezistentei mecanice a cuspizilor subminati prin folosirea tehnicilor adezive si in cazul obturatiilor de amalgam.

 

Desi a reprezentat o solutie buna pentru reconstituirea coronara amalgamul de argint poate fi inlocuit cu succes astazi de obturatiile din compozite fotopolimerizabile speciale pentru dintii laterali.

Pentru a evita aveste neajunsuri ,pacientul trebuie sa se prezinte periodic la medical stomatolog pentru identificarea si indepartarea acestor obtiratii din amalgam,si inlocuirea acestora cu material biocompatibile,ce nu contin metale,cum sunt compozitele,ceramic,ionomerii de sticla,zirconiul.

Este bine de stiut ca la nivelul dintelui,amalgamul dentar nu sigileaza corect cavitatea preparata,lasand un spatiu microscopic intre el si peretii dentari,loc in care se infiltreaza bacterii,alimente,creandu-se premizele aparitiei cariei dentare.

Aceste obturatii sunt inestetice,ionii de mercur migreaza prin canaliculele dentinare,colorand in timp dintele si tesuturie moi inconjuratoare.

Neputand fi bine adaptate la nivel gingival,pot produce in timp inflamarea si retractia gingivala.

In momentul in care aceste obturatii sunt indepartate,trebuie avuta o grija deosebita,deoarece printr-o manopera incorecta,se pulverizeaza particule mici ,pe care atat pacientul cat si personalul medical le poate inspira,ducand intoxicatia cu metal la un varf maxim.Tocmai de aceea ,indepartarea obturatiilor de amalgam se face cu o izolare corecta a dintelui si cu racire continua.

Cu cat pacientul se prezinta mai repede la medic pentru indepartarea obturatiilor de amalgam,cu atat efectele nocive ale acestui material pot fi reversibile!

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare