Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

fast and fixed (vezi cazuri)

Fast and fixed este un sistem implanto-protetic utilizat pentru refacerea rapida a danturii in cazul pacientilor edentati, adica a celor care si-au pierdut toti dintii. Fast and fixed in traducere inseamna repede si fix, referindu-se la fixarea rapida a danturii.

Fast and Fixed a fost brevetat in Germania de catre firma Bredent, dar in Romania este utilizat din anul 2010. Inca de la aparitia lui in Romania, acest sistem a starnit curiozitatea, dar si numeroase controverse, deoarece contravine metodelor clasice de inserare a implanturilor, dar si tehnicii de protezare pe implant. Particularitatea acestui sistem consta in aceea ca se folosesc implanturi cu structura si design special care se insereaza angulat in os intr-un unghi de pana la 45 grade, valorificandu-se astfel osul nativ existent si totodata evitandu-se formatiunile anatomice importante prezente la nivelul oaselor maxilare :

Sinusurile (cavitate cu aer situata la nivelul osului maxilar)

Nervul alveolar inferior situat la nivelul mandibulei.

Dupa o perioada de studiere a acestui sistem, medicii Liviadent, deveniti ulterior medicii Dental Hospital Romania si-au desavarsit pregatirea in Germania si au acordat incredere acestui sistem inovator.

In cei 6 ani de utilizare a sistemului Fast and Fixed s-au rezolvat peste 500 de cazuri de reabilitare orala totala in clinicile stomatologice LiviaDent, LiviaDent Gold si Dental Hospital Romania. Datorita faptului ca toate cazurile s-au bucurat de succesul asteptat, recomandam cu incredere tehnica fast & fixed tuturor pacientilor care isi doresc dinti ficsi si vor sa scape de cosmarul protezei dentare.

Cui se adreseaza sistemul Fast & Fixed

Sistemul fast and fixed se adreseaza:

Purtatorilor de proteze dentare care vor sa scape de inconvenientele acestora

Pacientilor care au dinti irecuperabili peste care nu se poate confectiona nicio lucrare protetica fixa

Persoanelor care si-au pierdut o cantitate semnificativa a osului alveolar si au nevoie de aditii osoase pentru a beneficia de implanturi conventionale

Care sunt componentele sistemului Fast and Fixed

Fast and Fixed este numit “Sistem” deoarece in componenta sa sunt incluse mai multe elemente:

Implantul dentar – este dispozitivul dentar confectionat din titan care se insereaza in os in vederea inlocuirii radacinii pierdute. Dimensiunea implanturilor folosite variaza atat ca grosime cat si ca lungime. Varietatea mare de dimensiuni ajuta medicul implantolog in valorificarea osului nativ existent in vederea inserarii celui mai potrivit implantDentalro.ro

Bonturile – sunt elemente protetice confectionate din aliaj de titan care se insurubeaza peste implantul dentar, fiind in contact intim cu gingia, realizand legatura intre implantul aflat in structura osoasa si lucrarea protetica. Bonturile sistemului Fast and Fixed au mai multe angulatii de 35 grade, 17,5 grade si 0 grade si au inaltimi diferite, 3, 4, 5 mm. In functie de grosimea gingiei, dar si de unghiul de inserare al implantului in os se alege angulatia si inaltimea bontului protetic.

Capele protetice – sunt elementele protetice care se insurubeaza peste bonturi si care asigura cimentarea lucrarii provizorii

Lucrarea protetica provizorie Fast and Fixed – este o constructie protetica care se confectioneaza in laboratorul dentar imediat dupa terminarea interventiei chirurgicale de inserare a sistemului Fast and Fixed pe baza amprentei dentare. Lucrarea protetica actioneaza ca o atela fixand implanturile intre ele, iar materialul compozit din care este confectionata, prin rezistenta lui mecanica redusa amortizeaza socul fortelor masticatorii, protejand implanturile in timpul perioadei de osteointegrare a acestora.
Avantajele sistemului Fast and Fixed

Sistemul Fast and Fixed prezinta o serie intreaga de avantaje, care fac ca acesta sa fie net superior implanturilor conventionale.

Fast and Fixed permite refacerea rapida a danturii pierdute. Timpul in care o persoana trece de la stadiul de edentat total sau partial sau purtator de proteza dentara mobila la dinti ficsi este foarte redus, intre 4 si 8 ore

Viata profesionala si sociala vor putea fi reluate rapid dupa interventia de inserare si protezare cu ajutorul sistemului Fast and Fixed, deoarece recuperarea postoperatorie este rapida, acesta fiind unul dintre avantajele majore ale sistemului Fast and Fixed

Interventie fara durere. Datorita posibilitatii de a opta pentru sedare intravenoasa, toti pacientii trec foarte usor peste emotiile interventiei chirurgicale. Pe langa sedarea efectuata de un medic specialist ATI, se realizeaza si anestezie locala, ceea ce face ca pacientul sa nu aiba niciun disconfort dureros

Simplificarea interventiilor chirurgicale. Sistemul Fast and Fixed simplifica timpii chirurgicali, deoarece implanturile se insera dupa o tehnica speciala, valorificandu-se osul nativ existent. In felul acesta se evita interventiile complexe si costisitoare de crestere a masei osoase (sinus lifting, aditii sau transplant osos, interventii laborioase cu refacere greoaie a pacientilor, a caror predictibilitate este una rezervata)

Estetica crescuta. Dantura provizorie fixa obtinuta cu sistemul Fast and Fixed se apropie foarte mult de frumusetea danturii naturale si uneori chiar depaseste frumusetea danturii naturale. Dintii vor fi perfect aliniati, vor respecta fizionomia fiecarui pacient, dar si cerintele estetice ale acestuia legate de forma, marimea sau culoarea dintilor.

Efectul de intinerire a fetei. Trecerea de la situatia de edentat total sau partial, purtator de proteza mobila sau situatie de dinti parodontotici la dinti ficsi cu ajutorul sistemului Fast and Fixed are intotdeauna un efect de lifting, de intinerire a fizionomiei pacientului. Incep sa se stearga ridurile, buzele si tesuturile moi capata volum datorita refacerii suportului de sustine a acestora, dento-osos. Cu ajutorul lucrarii protetice Fast and Fixed este refacuta dimensiunea etajului inferior al fetei. Aceasta lucrare ne ajuta sa refacem nu numai pierderea dentara, dar si cea a suportului osos.

Masticatia va fi reluata rapid. Pacientul poate imediat dupa interventie sa isi reia masticatia, in numai 2-3 ore dupa fixarea lucrarii provizorii si dupa ce efectul anesteziei s-a remis.

Evitarea drumurilor foarte frecvente la medicul stomatolog. Deoarece refacerea danturii se realizeaza intr-o singura sedinta, drumurile interminabile la medicul stomatolog sunt de domeniul trecutului.

Beneficii psihologice. Foarte multi pacienti sunt afectati de pierderea esteticii dentare cauzate de lipsa dintilor, dar si de proteza dentara care poate cauza mult disconfort. Sansa la o noua dantura psihica aduce multiple beneficii psihologice, redand pacientilor increderea, dar si respectul de sine. Prin fixarea danturii sunt evitate situatiile jenante in care proteza se desprinde sau cade in timpul vorbirii sau in timpul masticatiei.

Evitarea chinurilor cauzate de proteza mobila. Fixarea dintilor cu ajutorul sistemului Fast and Fixed face ca proteza dentara sa fie ca un cosmar urat. Proteza dentara are o serie intreaga de dezavantaje: eficienta masticatorie redusa, mobilizare in timpul masticatiei sau vorbirii, senzatie de corp strain, patrunderea alimentelor pe sub lucrarea protetica in timpul meselor, dezvoltarea anumitor leziuni de decubit (rani), senzatie de voma sau de salivatie abundenta. Sistemul Fast and Fixed elimina toate aceste neplaceri, dintii nu mai trebuie tinuti in pahar peste noapte, fiind parte integrata a organismului.

Dezavantajele sistemului Fast and Fixed

Sistemul Fast and Fixed prezinta cateva dezavantaje legate de lucrarea protetica provizorie. Acestea sunt:
Alimentatie semisolida. Timp de 6 luni dupa inserarea implanturilor sistemului Fast and Fixed pacientii trebuie sa consume alimente de consistenta redusa, astfel incat forta masticatorie necesara maruntirii alimentelor sa nu afecteze procesul de osteointegrare. Osteointegrarea este procesul de vindecare osoasa prin care osul incorporeaza implantul dentar. Acest proces dureaza 3 luni la mandibula si 6 luni la maxilar, perioada in care pentru o buna vindecare osoasa este foarte important ca la nivelul implanturilor dentare sa nu se transmita forte masticatorii mari. In caz contrar, legaturile osoase fragile incep sa se rupa, fapt care va conduce la pierderea implaturilor.

Grosimea lucrarii provizorii. Lucrarea protetica provizorie are o anumita grosime care permite incorporarea capelor protetice, astfel incat acestea sa fie foarte bine fixate. Aceasta grosime da rezistenta necesara lucrarii protetice.

Spatiul de sub lucrarea provizorie. Intre lucrarea protetica provizorie si gingie trebuie sa ramana un anumit spatiu, astfel incat pacientul sa poata igieniza cu usurinta cu ajutorul dusului bucal pe sub lucrare.

Igiena riguroasa. Igienizarea lucrarii protetice fixate cu ajutorul sistemului Fast and Fixed se realizeaza imediat dupa interventia chirurgicala. In primele 10 zile dupa interventie se va folosi o periuta ultra-soft (cu perii foarte moi) si pasta de dinti. Cu aceasta se va curata cu atentie lucrarea protetica, fara a se leza gingia. Dupa 10 zile se va folosi suplimentar si dusul bucal, care va igieniza cu predilectie spatiu de sub lucrarea protetica.
Toate aceste dezavantaje sunt rezolvate odata cu realizarea lucrarii definitive fixe.

Conditii pentru a beneficia pe termen lung de implanturi dentare
Implanturile se insereaza in os cu caracter definitiv, adica pentru tot restul vietii. Pentru a va putea bucura de dinti ficsi obtinuti cu ajutorul implanturilor dentare, trebuie sa respectati anumite reguli.

Intretinerea danturii

Chiar daca sunt constructii protetice, lucrarile aplicate peste implanturile sistemului Fast and Fixed trebuie mentinute intr-o stare perfecta de functionare si igienizare. De aceea sunt obligatorii igienizarile profesionale realizate la un interval de 6 luni.

Insurubarea bonturilor protetice se verifica din 6 in 6 luni.

Alimentatia trebuie sa fie una naturala, sa contina multe legume si fructe, fara a priva organismul de principalii nutrienti si evitand obiceiuri vicioase care presupun dezvoltarea unor forte masticatorii excesive (deschiderea dopurilor de sticla cu dintii, spargerea intre dinti a nucilor, fisticului etc.).

Fumatul trebuie evitat. Nicotina afecteaza toate organele din cauza reducerii aportului venos si in acelasi fel afecteaza si implanturile dentare. Pentru cei care isi doresc dinti pe implanturi pentru o perioada lunga de timp este imperios necesar sa renunte la fumat. Nicotina afecteaza si vindecarea postoperatorie dar si procesul de osteointegrare.

Mentinerea unei sanatati generale bune. Anumite afectiuni care produc dezechilibre metabolice, hormonale sau de imunosupresie pot afecta implanturile dentare.

Respectand toate aceste conditii, orice pacient se va bucura pe termen lung de sistemul Fast Fixed.

Analize necesare pentru inserarea implanturilor sistemului Fast and Fixed

Computer tomograf
Cea mai importanta analiza care trebuie realizata pentru inserarea implanturilor dentare este computerul tomograf. Aceasta ne da date tridimensionale despre cantitatea, dar si despre densitatea osului. Pentru siguranta actului operator, aceasta analiza devine obligatorie, deoarece se pot evidentia si evita formatiuni anatomice (sinusurile, nervii, fosele nazale, arterele), dar si formatiunile patologice infectioase (chisturi, granuloame, resturi radiculare etc.). Investigatiile incomplete realizate doar cu ajutorul radiografiilor retroalveolare sau panoramice cresc riscurile interventiei chirurgicale si pot cauza accidente grave.
Analizele de sange
Analizele sumare care se realizeaza pentru orice interventie chirurgicala de inserare a implanturilor dentare, pot evidentia anumite patologii sau probleme de coagulare. Fara aceste analize pot aparea complicatii in timpul interventiei chirurgicale. Analizele care se realizeaza sunt : hemoleucograma completa, timp de coagulare, timp de sangerare, care sunt completate de analize suplimentare in cazul anumitor patologii.

Situatii cu care se poate intalni un pacient care beneficiaza de fast and fixed

Fiecare organism se vindeca diferit avand o anumita perioada de recuperare si refacere.

Postoperator pot aparea :
Echimoze cauzate de o anumita fragilitate vasculara specifica anumitor pacienti.
Edemul post operator apare ca o reactie de vindecare a organismului si nu este cauzat de infectie, utilizarea membranelor PRF stimuland procesul de edematiere. Acesta dureaza maxim 48 ore si se remite in acelasi interval de timp.
Durerea. In foarte putine cazuri, postoperator apare disconfortul dureros. Acesta este suprimat cu usurinta cu ajutorul analgezicelor.
Pentru orice situatie neprevazuta, pacientul trebuie sa anunte rapid echipa medicala.
Pregatirea pacientului inainte de inserarea implaturilor sistemului Fast and Fixed
Inaintea oricarei interventii, pacientul trebuie sa efectueze analizele recomandate de medicul implantolog (computer tomograf, analize de sange etc.).
Deoarece majoritatea interventiilor se realizeaza cu sedare intravenoasa este recomandat ca, cu 4 ore inainte de interventie, pacientul sa nu mai consume alimente sau bauturi.
Pacientul trebuie sa se prezinte intr-o tinuta lejera si sa acorde toata increderea echipei medicale.

Restaurari provizorii si definitive pe implanturi, sistemul Fast and Fixed

Dr. Mihai Paunica

Dhr

In urma interventiei de inserare a implanturilor dentare, fiecare pacient doreste ca acestea sa primeasca cat mai rapid si dintele propriu zis (coronita dentara). Din pacate, doar unele cazuri clinice bine selectionate permit aceasta protezare imediata. In situatia in care protezarea imediata nu este posibila, se recomanda asteptarea unei perioade de trei luni (in cazul implanturilor inserate la mandibula) sau sase luni (in cazul implanturilor inserate la maxilar). Aceasta este perioada necesara osteointegrarii implanturilor dentare.

Osteointegrarea reprezinta procesul prin care se formeaza tesut osos dur intre suprafata implantului si osul maxilar sau mandibular. Acest proces este un factor decisiv in succesul terapiei implanto-protetice.

Unul dintre factorii care pot interfera cu procesul de osteointegrare este reprezentat de fortele mecanice ce se exercita asupra unui implant recent inserat.  Aceste forte au capacitatea de a submina conexiunea nou formata intre os si implant, procesul osteointegrarii fiind ingreunat sau stopat definitiv. Insa, cu ajutorul sistemului Fast and Fixed acest inconvenient este eliminat deoarece lucrarea fixa provizorie se realizeaza in aceeasi zi cu interentia chirurgicala.

poza

Lucrarea fixa provizorie  folosita in cazul sistemului Fast and FIxed are atat un rol estetic si functional, cat si in succesul procesului de osteointegrare. Aceasta lucrare poate fi privita ca o atela cu ajutorul careia implanturile dentare sunt mentinute pe pozitia lor initiala. De asemenea, fortele masticatorii dezvoltate de catre pacient sunt preluate si distribuite uniform, scazandu-se astfel stresul mecanic la care sunt supuse implanturile.

Materialul de electie din care se realizeaza lucrarile provizorii pentru sistemul Fast and Fixed este acrilatul termobaropolimerizabil. Acest acrilat prezinta avantajul de a fi un material usor de manevrat, ce prezinta o greutate scazuta, fapt ce il recomanda ca fiind materialul ideal in protezarile provizorii imediate. Un dezavantaj al acrilatului este reprezentat de rezistenta  scazuta.  Insa, aceasta rezistenta este privita ca un avantaj al sistemului Fast and Fixed, deoarece in momentul in care pacientul dezvolta forte masticatorii ce pot fi daunatoare procesului de osteointegrare, lucrarea cedeaza, fortele nefiind transmise mai departe catre implant si osul de suport.

dhrUn aspect foarte important la care trebuie sa fie atent pacientul este igienizarea lucrarii provizorii. Igienizarea se realizeaza cu ajutorul unui aparat denumit dus bucal. Dispozitivul elibereaza un jet puternic de apa cu ajutorul caruia se curata lucrarea de resturi alimentare si placa bacteriana.

Dupa perioada de osteointegrare, pacientul revine in vederea schimbarii lucrarii provizorii cu o lucrare definitiva. Lucrarea definitiva se poate realiza din 3 tipuri de materiale, in functie de particularitatile fiecarui caz clinic in parte.

Acestea sunt reprezentate de:

  • BioHPP
  • Metalo-ceramica
  • Ceramica pe oxid de zirconiu

Toate cele 3 tipuri de lucrari sunt integral fizionomice, redand aspectul unei danturi integre.

BioHPP este un material care si-a dovedit succesul si longevitatea, fiind folosit in lucrari protetice de ceva ani buni. Datorita stabilitatii dimensionale si afinitatii scazute pentru placa bacteriana, BioHPP reprezinta un candidat potrivit pentru a realiza lucrari protetice de o buna calitate.

Lucrarile dentare metalo-ceramice si cele realizate din ceramica pe suport de oxid de zirconiu, sunt caracterizate printr-o estetica excelenta si sunt indicate in cazul pacientilor cu pretentii mai ridicate din punct de vedere fizionomic. Aceaste lucrari se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara, fiind necesare o serie de etape tehnice intermediare.

Igienizarea lucrarii definitive este realizata atat de catre pacient, la domiciliu, zilnic cu ajutorul dusului bucal, cat si de catre medicul dentist, o data pe an. Cu ocazia controlului anual a starii implanturilor si a lucrarii, aceasta este indepartata si igienizata profesional cu ajutorul unei bai cu ultrasunete.

Protezarea provizorie si definitiva pe sistemul de implanturi Fast & Fixed

Dupa interventia de inserare a implanturilor dentare urmeaza refacerea arcadelor alveolo-dentare prin realizarea unor lucrari dentare provizorii initial. Acestea sunt inlocuite dupa un timp cu lucrari definitive.. Din pacate, doar unele cazuri clinice permit aceasta protezare imediata. In cazul in care protezarea imediata nu este posibila, se recomanda ca reabilitare protetica sa se faca dupa o perioada de aproximativ trei luni (la mandibula) si sase luni (la maxilar). Aceasta perioada corespunde de fapt timpului necesar osteointegrarii implanturilor.

Osteointerarea reprezinta procesul prin care se formeaza tesut osos dur in jurul implantului. Acest proces este un factor decisiv pentru succesul terapiei implanto-protetice. Unul dintre factorii care pot interfera cu procesul de osteointegrare este reprezentat de fortele mecanice ce se exercita asupra unui implant recent inserat.  Aceste forte au capacitatea de a submina conexiunea dintre os si implant, procesul osteointegrarii fiind ingreunat sau compromis. Cu ajutorul sistemului special de implanturi Fast and Fixed acest inconvenient este eliminat. De asemenea, acest sistem de implanturi mai prezinta avantajul de a permite posibilitatea realizarii unor lucrari fixe provizorii in aceeasi zi cu interentia chirurgicala de inserare a acestora. Lucrarea fixa provizorie  folosita in cazul sistemului Fast and Fixed are functii variate: atat estetic, cat si functional. Fortele masticatorii dezvoltate in timpul reluarii functiilor aparatului dentomaxilar sunt preluate si distribuite uniform,  minimalizand astfel stresul mecanic la care sunt supuse implanturile.

Materialul de electie pentru realizarea lucrarilor provizorii este acrilatul termobaropolimerizabil. Acest acrilat prezinta avantajul de a fi un material usor de manevrat, cu greutate scazuta, fapt ce il recomanda ca fiind materialul ideal in protezarile provizorii imediate. Insa, unul dintre dezavantajele importante ale acestui material este rezistenta mecanica scazuta.  Pe de alta parte aceasta rezistenta este privita ca un avantaj din punctul de vedere al sistemului de implanturi Fast and Fixed, deoarece in momentul in care pacientul dezvolta forte masticatorii excesive, ce pot fi daunatoare procesului de osteointegrare, lucrarea cedeaza, fortele nefiind transmise mai departe catre implant si os.

Dupa perioada de osteointegrare, pacientul revine pentru finalizarea tratamentului protetic si schimbarea lucrarii provizorii cu o lucrare definitiva. Lucrarea definitiva se poate realiza din 3 tipuri de materiale, in functie de particularitatile fiecarui caz clinic in parte, reprezentate de:

  • BioHPP
  • Metalo-ceramica
  • Ceramica pe suport de oxid de zirconiu

Toate cele 3 tipuri de lucrari sunt integral fizionomice, redand aspectul natural al unei danturi integre. BioHPP este un material care si-a dovedit succesul si longevitatea, fiind folosit in lucarari protetice definitive. Datorita stabilitatii dimensionale si afinitatii scazute pentru placa bacteriana, BioHPP reprezinta un candidat potrivit pentru a realiza lucrari protetice de o buna calitate. Metalo-ceramica si ceramica pe oxid de zirconiu, sunt materiale consacrate in terapia protetica clasica, cu ajutorul lor obtinandu-se o estetica excelenta in cazul pacientilor cu pretentii mai ridicate din punct de vedere estetic.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare
Cu fast and fixed spui NU protezei dentare! Afla totul despre cea mai rapida solutie pentru un zambet perfect.Servicii stomalogice8100