Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Noutati

Caria Dentara

26 septembrie 2017 | Nici un comentariu
WhatsApp Image 2017-09-26 at 20.24.18s

Caria dentara

 1. INTRODUCERERE

Date istorice

Caria dentara. Din cele mai vechi timpuri, inca din antichitate au fost observate si descrise bolile aparatului dento-maxilar. Dintre acestea, un  interes aparte a fost indreptat  catre leziunile carioase ale dintilor. Terminologia a suferit de a lungul timpului modificari, pe masura ce a fost deslusit si inteles mecanismul complex de producere al acestora. Astfel, se pare ca originea cuvantului  carie provine din latinescul „caries”, care înseamnă „putred”, facandu-se analogie cu afectiunile lemnului.

Începând cu secolul al XIX lea, cercetarea în domeniul cariologiei a inregistrat progrese semnificative si s-a canalizat in special spre descoperirea factorilor etiologici, cauzali. Mai tarziu, spre sfârşitul secolului XX studiile realizate au contribuit la intelegerea mecanismului epidemiologic, iar caria dentară începe să fie privită ca o afecţiune determinata de factori dietetici sau infectiosi.

Caria dentara reprezinta una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar pentru care pacientii se adreseaza medicului stomatolog. La ora actuala, boala carioasa este intalnita la 80-95% din populaţia României, astfel ca, extrem de rar putem intalni la varsta adulta pacienti indemni fata de aceasta maladie. Este considerata o boala a omului modern cu o alimentatie compusa excesiv din carbohidrati rafinati. In sprijinul acestei afirmatii sta observatia unei incidente scazute a bolii carioase in comunitatile cu o dieta controlata. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr- un proces cu evolutie cronica, distructiv, progresiv care lezeaza tesuturile dure dentare putand duce in lipsa tratamentului adecvat la pierderea dintilor cu toate consecintele care decurg de aici : privind sanatatea generala,  implicatiile sociale si chiar psihologice.

 1. Factori de risc/ etiologie/ conditii actuale care favorizeaza aparitia cariei

La ora actuala este unanim acceptata ideea conform careia boala carioasa este o afectiune infecţioasă, multifactoriala favorizată de un dezechilibru aparut la nivelul cavităţii orale. Dintre factorii etiologici asociati mai frecvent pot fi enumerati : prezenta unui asa numit teren favorabil, factorul microbian si alimentatia bogata in carbohidrati. Terenul favorabil se refera la calitatea structurilor dure dentare, la gradul de mineralizare al acestora. Astfel ca, o structura deficitara a acestora, caracterizata prin aparitia hipoplaziilor si displaziilor va avea drept consecinta o rezistenta mai scazuta a dintilor in fata factorilor cariogeni externi. Dintre factorii microbieni cel mai mult este incriminat streptococul mutans care colonizeaza placa bacteriana aderenta pe smaltul dentar. In urma actiunii cumulative a acestor factori se produce demineralizarea dintilor, ceea ce reprezinta primul pas in aparitia bolii carioase.

De asemenea exista si o serie de factori carioprotectori cu rol benefic, de protejare al dintilor impotriva atacului cariogen. Actiunea acestor factori este diferita. Astfel, unii neutralizeaza pH-ul acid pe care placa bacteriana si stagnarea alimentelor in cavitatea orala il produc, avand astfel tolul unui veritabil sitem tampon. Alti factori au rol in procesele de remineralizare al leziunilor carioase incipiente, in timp ce altii pot inhiba dezvoltarea microorganismelor care colonizeaza placa dentara. Dintre factorii alimentari cu rol carioprotectiv pot fi amintiti : branza prin continutul in cazeina, cerealele integrale, laptele si ciocolata.

 

 1. Implicatia carieie dentare asupra sanatatii generale a organismului

In lipsa unui tratament adecvat, cariile dentare se pot complica

Caria dentara si afectiunile cardiovasculare

Caria dentara la pacientii cu imunosupresie medicamentoasa

Exista studii care au demonstrat ca in timp, afectiunile dentare netratate pot produce imbolnaviri la nivelul altor organe, cum ar fi inima, rinichii sau articulatiile. Astfel pot apare afectiuni sistemice grave, mai ales in cazul pacientilor cu un sistem imunologic deficitar.

In cazul dintilor maxilari, cariile dentare netratate se pot complica cun inflamarea si mai apoi infectia pulpei dentare si a tesutului periapical, iar in cazul dintolor cu raprti sinusal, aceasta infectie poate erode podeaua sinusala, iar infectia poate disemina la nivelul sinusului maxilar. Apar astfel sinuzitele maxilare de cauza odontala.

 1. METODE MODERNE DE DEPISTARE A CARIEI DENTARE

In mod traditional, diagnosticul de carie dentara se stabileste printr-o examinare clinica, depistarea acestora facandu-se cu ocazia controalelor periodice. Insa, ce cele mai multe ori acestea sunt diagnosticate tardiv, cand sunt déjà intr-un stadiu cavitar, in care tratamentul este mai invaziv si mai costisitor pentru pacient. Aceasta este motivatia pentru care, din ce in ce mai mult in ultimii ani s-a pus accent pe dezvoltarea metodelor precoce de depistare a leziunilor carioase necavitare, reversibile. De asemenea, conceptul terapeutic modern al bolii carioase impune diagnosticarea in stadii precoce, precavitare. Pe de alta parte, o detectare cat mai rapida cariilor usureaza tratamentul si reduce costurile adiacente acestuia, iar rezultatul in timp va fi unul mult mai bun si mai durabil. Deoarece stadiul precavitar reprezinta etapa reversibila a leziunilor carioase s-a pus accent din ce in ce mai mult in ultimul timp asupra dezvoltarii in implementarii clinice a unor metode moderne, neinvazive de detectare precoce a acestora. In plus, sistemele noi permit nu numaai diagnosticarea cariilor insesizabile unie examinari clinice obisnuite, ci permit si monitorizarea in timp a evolutiei acestora dupa instituirea unui tratament preventiv de remineralizare.

 1. IN CE CONSTA TRATAMENTUL CARIEI DENTARE SI CARE SUNT METODELE MODERNE, ACTUALE DE TRATAMENT?

 

In prezent, cea mai eficienta metoda de tratament a bolii carioase este considerata aplicarea  regulata a procedurilor specifice de profilaxie  dentara. Acestea sunt de regula efectuate de catre medicul specialist, in cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni, care totodata informeaza pacientul despre aplicarea metodelor de control a placii bacteriene.

In cabinetul stomatologic procedurile profilactice constau in efectuarea de 2 ori pe an sau ori de  cate ori este necesar a unei igienizari profesionale a cavitatii orale care consta in primul rand intr-un detartraj profesional supra si subgingival, folosind aparate moderne si sigure cu ultrasunete. Urmeaza apoi efectuarea unui periaj profesional cu paste profilactice speciale care indeparteaza placa dentara si coloratiile reziduale, lasand un smalt perfect curat. O metoda profilactica moderna, foarte eficienta  care se utilizeaza cu aceasta ocazie este air flow-ul. Acesta este un dispozitiv care foloseste actiunea combinata a jetului de aer, a apei si pulberea de bicarbonat de sodiu. Prin aceasta procedura se realizeaza o curatire mecanica perfecta a smaltului dentar, precum si o albire eficienta, dintii redobandindu-si culoarea alba, naturala. Tot acum se va face si o evaluare a igienei orale si a eficientei metodelor folosite la domiciliu.

Cu ocazia acestor controale periodice se face de asemenea o examinare completa a cavitatii orale putand fi descoperite leziuni carioase incipiente.

In cazul leziunilor carioase déjà constituite, tratamentul  este particularizat. Tratamentul consta in indepartarea tesuturilor dentare afectate de carie si apoi de reconstituirea morfologica si functionala a dintelui. In trecut, refacerea dintilor se facea prin realizarea unor obturatii sau plombe din amalgan, inestetice. Astazi, cand fizionomia in stomatologie este un deziderat important, sunt folosite materiale compozite care au un aspect foarte asemanator structurilor dentare naturale.

 

 1. CONCLUZII
 • Caria dentara este o afectiune cronica, evolutiva a tesuturilor dure dentare
 • Se produce in urma unui proces multifactorial complex
 • In lipsa unui tratament corect boala carioasa se poate complica
 • Tratamentele actuale permit refacerea dintilor atat din punct de vedere esthetic cat si functional cu material estetice si perfect compatibile
 • Aplicarea regulate a masurilor profilactice reprezinta cea mai eficienta metoda de prevenire a apatitiei bolii carioase

WhatsApp Image 2017-09-26 at 20.24.17 WhatsApp Image 2017-09-26 at 20.24.18 WhatsApp Image 2017-09-26 at 20.24.18s

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare