Programari:
0721.021.855
0733.045.855
Str. Racari Nr. 5, Bucuresti
Nihil sine Deo!
alege fotografia
alege fisierul
captcha

Ce este parodontoza?

Boala parodontala

Boala parodontala numita si boala dintilor frumosi este principala cauza a pierderii dintilor Boala parodontala afecteaza 1 din 3 persoane avand o evolutie evolutiva pe o perioada mai lunga de timp  de pana la cativa ani; ea evolueaza fara durere si in anumite cazuri fara simtomatologie evidenta

Factorii favorizanti ai bolii parodontale

Dr. Misu Diga

Boala parodontală reprezintă o afecțiune inflamatorie cronică, cu caracter distructiv, care se manifesta clinic la nivelul țesuturilor de suport ale dintelui. Aceasta apare ca urmare a actiunii placii bacteriene asupra structurilor cu rol in mentinerea dintelui in alveola.

Etiologia bolii parodontale a fost mult timp neprecizata din cauza faptului ca nu s-au cunoscut exact microorganismele specifice acestei boli. Astfel, de-a lungul timpului au fost incriminate numeroase cauze de ordin local si general. In prezent, in urma unor cercetari aprofundate, este precizat rolul principal, determinant al factorului microbian in producerea bolii parodontale in forma sa distructiva. Desi etiologia bolii parodontale este cert de natura microbiana, factorii favorizanti joaca un rol esential in instalarea, evolutia, agresivitatea, precum si in raspunsul acestei afectiuni la tratamentele de specialitate.

Factorii favorizanti se pot imparti in: factori locali si generali. Acestia nu pot determina de unii singuri afectiuni parodontale, dar predispun si faciliteaza instalarea bolii parodontale pe un teren modificat, favorabil.

Factorii locali sunt reprezentati de:

Tartrul dentar – este un factor favorizant al inflamatiei parodontale prin faptul ca exercita un rol mecanic de mentinere a placii bacteriene in contact strans cu structurile parodontiului marginal. Acesta actioneaza chiar ca un factor iritant prin cresterea sa progresiva in volum. In plus, prezenta tartrului poate impiedica accesul mijloacelor de curatire artificiala si de autocuratire.

tartru-pe-dinti-dentalhospitalromania

Cariile dentare – in general, sunt acompaniate de o simptomatologie dureroasa si determina o masticatie unilaterala si/sau superficiala. Astfel, pacientii evita zona afectata, iar mijloacele de autocuratire si curatire artificiala nu mai actioneaza in sensul indepartarii placii bacteriene. Aceasta se acumuleaza si initiaza inflamatia gingivala.

Edentatia (pierderea dintilor) isi exercita rolul de factor favorizant in aparitia parodontopatiilor prin urmatoarele mecanisme:

Bruxismul/scrasnirea dintilor poate fi de doua tipuri, in functie de mimentul in care se desfasoara: diurn/nocturn. In urma acestei parafunctii apar la nivelul dintilor: fatete de abraziune, modificari ale articulatiei temporo-mandibulare, cresterea mobilitatii dentare fiziologice.

Fumatul actioneaza local prin:

Pe cale generala, fumatul actioneaza producand vasoconstrictie si ischemie in teritoriul vascular gingivo-parodontal.

Factorii iatrogeni sunt actiuni sau rezultate ale unor tratamente stomatologice care, in mod involuntar sau accidental pot favoriza aparitia unor leziuni si suferinte gingivo-parodontale.

In concluzie, trebuie precizat ca factorii favorizanti reprezinta factori de risc, predispozanti si nu cauze directe ale afectiunilor parodontale. Riscul de imbolnavire devine real si crescut prin actiunea placii bacteriene si a inflamatiei septice distructive produsa de aceasta. De asemenea, este foarte important ca pacientii sa se prezinte pentru consultatie la cabinetul stomatologic inca de la primele semne care anunta debutul unei boli parodontale.

Sursa:

  1. Dumitriu Horia Traian, Dumitriu S. , Dumitriu A.S. Parodontologie ,Ed. aV-a, Editura Viata Medicala Romaneasca, 2009;
  2. Carranza, F., Newman, M., Takei, H. and Klokkevold, P. (2012). Carranza’s Clinical Periodontology. 11th ed. St. Louis, Mo: Elsevier Saunders;
  3. Anca Silvia Dumitriu, Stana Paunica, Marina Cristina Giurgiu, Magdalena Cureu – Măriri de Volum Gingivale, clinică si principii de tratament, ediția a 2-a, Editura Didactică și Pedagogică 2013

BOALA PARODONTALA – ISTORIC

Boala parodontala a preocupat omenirea inca de la inceputurile istoriei, lucru comfirmat de studiile paleontologice ce au indicat existena  pierderii osoase intalnita in boala parodontala la nivelul maxilarelor la popoarele  din  Egiptul antic si America preColumbiana.

Cele mai vechi scrieri istorice  relevă o conștientizare a bolii parodontale și necesitatea tratamentului, iar problemele parodontale cuprind capitole semnificative în aceste scrieri. Tartrul și bolile sistemice au fost frecvent postulate ca fiind cauze ale tulburărilor parodontale. Totusi, discutii terapeutice metodice si atent selectionate nu au existat pana la aparitia primelor tratate de chirurgie arabe ale evului mediu.
Tratate moderne, in care textele erau ilustrate cu imagini si instrumentele de parodontologie sofisticate, nu s-au dezvoltat decat abia in timpul lui Pierre Fauchard, in secolul XIX.

 

BOALA PARODONTALA

INSTRUMENTAR RUDIMENTAR

                                    Ilustratie a instrumentelor parodontale ale lui Albucasi

Igiena orala era practicata de sumeranieni, babiloniei si assirieni, aceasta se realiza prin  masajul gingival in combinatie cu medicatii din diferite extracte vegetale.

Boala parodontala a fost frecvent depuistata prin distructia oaselor alveolare la mumiile imbalsamate din Egiptul Antic. Lumea medicala din India si China antica dedica scrieri semnificative in ceea ce priveste boala parodontala si igiena orala.Se descriau inca de atunci abcesele parodontale, inflamatia si ulceratiile gingivale.

In GRECIA antica, Hipocrate, tatal medicinei moderne, descrie eruptia dentara, si de asemenea etiologia bolii parodontale ,el crezand ca inflamatia gingivala ar putea fi cauzata de acumularea de „pituita” sau tartru.

Medicina dentara moderna se dezvolta in Europa secoluli al XVIII mai ales in Franta si Anglia. Fauchard descrie in detaliu instrumentele proprii cu care realiza detatrajul in cartea sa LE CHIRGIEN DENTISTE.

 

 

 

BOALA PARODONTALA

CHIURETE

 

Instrumentarul de detartraj al lui Fauchard

Dentistul german Adolph Witzel este primul care identifica bacteriile ca si factor etiologic de aparitie al imbolnavirii parodontale. In secolul XX Viena, Berlinul si Sua aduc imbunatatiri majore parodontologiei, atat in domeniul clinic chirurgical cat si in cel nechirurgical.

 BOALA PARODONTALA INFORMATII

 Boala parodontala – numita si „boala dintilor frumosi” afecteaza 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind INTOTDEAUNA pierderea dintilor, aceasta boala este tratata cu superficialitate de catre majoritatea pacientilor!

Boala parodontala, sau parodontoza cum este cunoscuta in limbajul popular, este o afectiune cronica de tip inflamator a tesuturilor care sustin dintele in os: gingie, ligament parodontal, os alveolar.

In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita, care reprezinta de altfel si stadiul reversibil, incipient al bolii, aceasta putand beneficia de  tratament curativ, atunci cand este descoperita la timp.

Gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal, uneori avand aspectul cojii de portocala. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei si culorii gingiei, aceasta devine moale, rosie violacee.

Papilele intrerdentare se inflameaza si se desprind de pe dinti. Apar dureri, senzatie de mancarime, gingiile sangereaza, la periajul usor al dintilor sau spontan, putem voorbi de aparitia mirosului urat al gurii (halena), care persista si dupa periajul dentar..

Daca in acest moment pacientul nu se prezinta la medicul dentist pentru a beneficia de un tratament antimicrobian complet (detartraj, periaj profesional, air flow) si nu se imbunatateste igiena orala, boala progreseaza treptat spre structurile profunde, ajungand la forma ireversibila.

Gingia incepe sa se retraga de pe dinti, si o data cu ea se resoarbe si osul alveolar, apar astfel pungile parodontale, spatii formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat) care pot fi insotite de mobilitatea dintelui.

Acesta este deja un stadiu avansat al bolii, parodontita, care este din pacate ireversibil si nu se mai poate bucura de un tratament curativ.

Boala parodontala poate apare ca o forma de gingivita insotita de inflamatie gingivala, pana la o afectare  grava a tesuturilor de sustinere ale dintilor (os, ligament, gingie).

Anatomie

ANATOMIA DINTELUI

In cazurile in care tratamentul corect nu este instituit dintii sunt pierduti de pe arcade!

Daca boala parodontala este stopata, ramane pe loc sau se agraveaza, depinde de cat de mult tineti la dintii dumneavoastra, si la cum aveti grija de ei si de parodontiu din acest moment inainte!

Exista forme agresive, care evolueaza rapid, afectand mai ales persoanele tinere, ce se pot insoti uneori de expulzia spontana si nedureroasa a dintilor de pe arcade, si forme cronice, care au o evolutie mai lenta, de ani de zile, cu manifestari mai reduse.

Boala parodontala

TARTRU

Boala parodontala

DEPOZIT MASIV DE TARTRU

 

Fara tratament

EVOLUTIE BOALA PARODONTALA

Din acest stadiu pacientul poate beneficia doar de tratamente care au scopul de a stopa in evolutie boala si de a o mentine in stadiu stationar.

BOLA PARODONTALA CAUZE

Boala parodontala are drept cauza principala placa bacteriana – pelicula alba sau galbuie de pe suprafata dintilor sau din santul dintre dinte si gingie, ce se depune dupa periaj, compusa in principal din bacterii.

Bacteriile produc initial inflamatie gingivala, apoi resorbtia osului ce sustine dintele insotita de retractie gingivala.Astfel radacina dintelui  nu mai este acoperita de tesutul sutinator si se mobilizeaza, ducand in cele din urma la expulzia de pe arcada.

Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate indeparta tartrul prin periajul dintilor si folosirea atei dentare – este nevoie de un detartraj profesional!

BOALA PARODONTALA FACTORII CARE O DEZVOLTA

Desi cauza parodontozei este exclusiv microbiana, exista insa si o predispozitie genetica, care se combina cu factori favorizanti:

Inca aveti nevoie de motive pentru a renunta la fumat? Acesta este unul dintre  cei mai semnificativi factori favorizanti asociati dezvoltarii bolii parodontale.In plus, fumatul scade rata de success a tratamentului bolii parodontale.

Modificarile hormonale ce apar la adolescenti  si la femei fac ca gingiile sa devina mai sensibile, astfel ajuta la instalarea inflamatiei gingivale, printr-un cerc vicios in care pacientul nu realizeaza igiena orala intr-un mod corect din cauza jenei aparute la nivelul gingiilor.

Oamenii care sufera de diabet prezinta un risc marit de dezvoltare a infectiilor, printer care si boala parodontala.

Exista sute de medicamente  care pot reduce fluxul de secretie salivara, care are un effect protector asupra cavitatii orale.Fara indeajuns de multa saliva, aceasta devine vulnerabila la infectii precum cea despre care discutam.De asemenea unele medicamente, pot produce cresterea in volum a gingiilor, acest lucru ingreuneaza realizarea periajului dentar, si pacientul nu poate mentine o stare de curatenie a gingiilor.

Boala parodontala si  factorii de risc a acesteia 

VARSTA – aproximativ 70% din populatia de peste 65 ani sufera de boala parodontala

GENETICA – NU ARE ROL DETERMINANT dar prin materialul genetic,  copii parintilor ce sufera de boala parodontala sunt susceptibili sa faca boala , in ciuda unei igiene orale foarte bune.

STRESS-ul – afecteaza sistemul imunitar astfel scade capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, lupta impotriva bacteriilor parodontogene devenind astfel dificila

BUXISMUL/INCLESTAREA DINTILOR

BOLA PARODONTALA SI SIMPTOMELE EI 

Boala pardontala este o afectiune silentioasa, simpotomatologia putand apare abia in faza avansata de boala.

PACIENTUL POATE DETECTA :

Datorita semnelor si simptomelor care uneori sunt greu de perceput de catre pacient, ca lucruri anormale, milioane de oameni nu sunt constienti ca sufera de boala parodontala

Complicatii cauzate de boala parodontala

FOCARE LA DISTANTA

BOALA PARODONTALA SI AFECTIUNILE GENERALE

In trecut se credea ca legatura dintre boala parodontala si afectiunile sistemice ale organismului era data de bacteriile parodontale ce trec in circulatia sanguina sistemica si se imprastie in tot organismul.Mai nou se pare ca legatura dintre cele doua este data de fapt de sistemul imunitar .Acest lucru este foarte important de stiut deoarece tratand inflamatia de la nivel parodontal ne ajuta sa manageriem atat boala parodontala dar si bolile inflamatorii cornice.

PACIENTII DIABETICI

Acestia sunt predispusi la boala parodontala, care are o influenta majora prin cresterea nivelului glicemic din sange, care la randul ei determina aparitia complicatiilor diabetice.Diabeticii insulino-depedenti sunt cei mai afectati

AFECTIUNILE CARDIACE

Boala parodontala poate exacerba afectiunile de natura cardiaca ale pacientului  sau poate sa creasca riscul de aparitie a endocarditei  bacteriene, de aceea antibioterapia este necesara in trataea pacientilor cu afectiuni cardiovasculare.Comunicarea interdisciplinara dintre medicul cardiolog si medicul parodontolog este esentiala!

In studii clinice s-a observant ca pacientii suferinzi de infarc miocardic aveau de asemenea infectii ale gingiilor, comparativ cu pacientii sanatosi.

OSTEOPOROZA

Exista o legatura stransa intre osteoporoza si pierderea osoasa : dintii pot sa fie pierduti datorita  scaderea densitatii oasoase date de boala, disparand astfel fundatia sanatoasa in care sunt impantati dintii.

BOLI RESPIRATORII

Bacteriile cauzatoare ale afectarii parodontale pot fi aspirate in arboreal bronsic  si pot cauza pneumonie

CANCER

S-a studiat faptul ca barbatii cu boala parodontala sunt cu :

BOALA PARODONTALA LA FEMEI

Complicatii

BOALA PARODONTALA SI SARCINA

PUBERTATEA – in aceasta perioada creste concetratia hormonilor sexuali : progesteroul si probabil si estrogenul, sub influenta carora creste circulatia sanguina de la nivelul gingiilor fapt ce se traduce clinic printr-o sensibilitate gingivala crescuta.Acest lucru determina pacienta sa evite periajul dentar care provoaca discomfort, facand astfel posibila inmultirea bacteriilor.

MENSTRUATIA gingivita de menstruatie poate apare ocazional, aceasta devine evident chiar inainte de perioada ciclului menstrual si dispare imediat dupa sfarsitul acestuia.

SARCINA – femeile insarcinate ce sufera de boala parodontala prezinta un RISC de nastere premature iar bebelusii la nastere au o greutate mai mica decat media normala.

DE ACEEA ESTE FOARTE IMPORTANT CA ORICE FEMEIE CARE DORESTE SA RAMANA INSARCINATA SA FACA INAINTE  UN CONTROL PARODONTAL!

MENOPAUZA/POST MENOPAUZA

In aceasta perioada femeile se pot comfrunta cu un discomfort la nivelul mucoasei si gingiilor, senzatia de gura uscata, usoara jena dureroasa, senzatii de arsura, alterarea senzatiei gustative mai ales pentru sarat si acru.

Gingivita de menopauza apare la un procent destul de scazut  de femei, insa se insoteste de gingii uscate, lucioase, palide. Tratamentul este unul hormonal, cu estrogen, care duce la ameliorarea simptomatologiei.

BOALA PARODONTALA LA BARBATI

Sanatatea oro-dentara este foarte importanta pentru  barbati deoarece aceasta poate avea impact supra sanatatii lor;

Studiile arata ca boala parodontala e mai frecventa la barbate (56,4%) fata de femei (38,4%), poate datorita faptului ca barbatii merg mai rar la medicul dentist, sau poate pentru ca au valori ale placii bacteriene, ale indicelui de tartru, indicelui de sangerare mai ridicat fata de femei.

PROSTATA – Antigenul specific prostatei care este o enzima secretata de prostata se gaseste in mod normal in cantitate foarte scazuta in organismul barbatului.

Nivelul acesteia creste in infectii, inflamatii sau in cancere.

Studiile arata ca barbatii cu gingii rosii ,imflamate , cu sangerare la periajul dentar si prostatita au nivele crescute  ale acestei enzime.

IMPOTENTA – Barbatii cu boala parodontala mai tineri de 30 de ani si mai batrani de 70 de ani sunt predispusi Impotentei comform studiilor de specialitate.

Legatura dintre acestea doua este data de procesul inflamator care este acelasi atat in impotent cat si in boala parodontala- acesta poate distruge vasele de sange si astfel conduce la impotenta.

CANCER– barbatii ce sufera de afectare parodontala au risc cu 14% de a dezvolta un cancer fata de barbatii sanatosi.

BOALA PARODONTALA LA COPII

Afectarile parodontale intalnite la copii sunt urmatoarele: – Gingivita cronica de cauza microbiana

– Parodontita agresiva : apare la nivel localizat si anume la molari si incisivi, se caracterizeaza printr-o pierdere mare si rapida a osului alveolar si apare la pacientii care nu au nivele mari ale placii bacteriene si ale tartrului.

– Parodontita agresiva generalizata : apare la pubertate, afecteaza toata gura si inflamatia apare datorita depozitelor mari de placa bacteriana si tartru.

SEMNE DE AFECTARE PARODONTA LA COPII

 

SFATURI PENTRU PARINTI:

DIAGNOSTICUL PRECOCE ESTE FOARTE IMPORTANT PENTRU UN TRATAMENT PARODONTAL EFICIENT

Este important ca si copilul sa beneficieze de o vizita la medicul specialist parodontolog

Este important de stiut ca tinerii care au  boala parodontala in stadiu avansat, pot fi suferinzi de o boala generala, iar afectarea gingiilor si a osului alveolar este primul semn!

Daca in plus apare rezistenta la terapia parodontala este nevoie de un control general pentru evaluare sistemica.

Boala parodontala

PREVENTIE

PREVENTIA SI BOALA PARODONTALA :

Stabilirea unor obiceiuri sanatoase de igiena orala cu copilul dumneavoastra!

Inca de la varsta de 12 luni puteti incepe sa folositi pasta de dinti in periajul dintilor

Cand spatiile dintre dintisorii copilului dumneavoastra dispar este momentul sa folositi ata dentara

Deveniti un model demn de urmat pentru cel mic si practicati de asemenea obiceiuri de igiena orala corecte

Programati vizite regulate la medicul dentist pentru intreaga familie

Verificati singuri daca copilul se periaza corect si urmariti semnele intiale de aparitie a inflamatiei gingivale.

Diagnosticul bolii parodontale este simplu si realizeaza in urma consultului medicului dentist sau a specialistului parodontolog.

Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal, cu varf neascutin si care este gradata din milimetru in milimetru, pentru a masura adancimea pungilor parodontale, adica este introdusa in spatiul dintre gingii si dinti. Masuratorile ajuta la stabilirea gradului bolii parodontale.

Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul dentist pentru controale regulate, si  pentru un diagnostic precoce al bolii parodontale, pentru pacientii cu antecendente ale acestei boli in familie.

Boala parodontala

TESTARE PARODONTALA

Cu cat mai repede se solicita asistenta din partea medicului dentist, cu atat mai mari sunt sansele de a inlatura problemele provocate de boala parodontala si de a preveni alte probleme grave de sanatate.

Boala parodontala este o afectiune care poate fi prevenita, in mare masura, de cele mai multe ori fiind rezultatul unei igiene orale deficitare.

BOALA PARODONTALA SI PREVENTIA

 

boala parodontala

IGIENIZARE

Periajul  dentar regulat si corect efectuat are rol crucial!

Utilizarea atei dentare si clatirea cavitatii orale cu apa de gura

Cunoasterea factorilor de risc in care se poate incadra fiecare pacient

Vizite regulate la medicul specialist parodontolog

Periajul zilnic, folosirea atei dentare si igienizari dentare profesionale regulate pot reduce foarte mult probabilitatea aparitiei bolii.

In parodontita, tratamentul este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii.

In functie de severitatea afectarii, exista mai multe moduri de a o trata.
In faza incipienta tratament nechirurgical, in care se folosesc proceduri mai putin invazive, poate da rezultate bune :

In parodontita avansata, tratamentul nechirurgical si buna igiena orala nu mai sunt suficiente si se recurge la tratamentul chirurgical.

Lasa un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

programare
online
programare