Scanarea intraorală – Tehnologie nouă de amprentare digitală

Scanarea intraorală reprezintă cea mai inovatoare tehnică, la ora actuală, de amprentare dentară, deoarece asigură tratamente cu un grad de eficiență și predictibilitate considerabil ridicată, comparativ cu aprentarea clasică. Iar amprentarea precisă va oferi, întotdeauna, o lucrare precisă, ceea ce duce la realizarea unui tratament de calitate. 

Ce este scanarea intraorală?

Scanarea intraorală reprezintă amprentarea digitală a arcadelor dentare, cu ajutorul unui scanner intraoral, realizând 3000 de fotografii tridimensionale pe secundă, fiind, astfel, o tehnică rapidă și cu o exactitate foarte mare.

Diferența dintre amprentarea clasică și scanarea intraorală

Trăim în era digitală, în care lucrurile evoluează de la o zi la alta cu o rapiditate foarte mare, iar acest lucru se observă și stomatologia modernă de astăzi, care înglobează noile tehnologii, pentru a asigura tratamente la standarde de calitate foarte înalte.

Amprenta clasică presupunea ca datele să se înregistreze cu portamprente sau linguri, așa cum le cunosc unii pacienți, și a anumitor tipuri de amprentare.

Spre deosebire de această metodă, scanarea intraorală asigură un grad de precizie ridicat, ceea ce-i permite medicului specialist să observe și cele mai mici imperfecțiuni ale unei lucrări, astfel încât rezultatul final să fie unul cu adevărat spectaculos.

Tratamentele stomatologice digitalizate din cadrul Dental Hospital România sunt realizate cu ajutorul tehnologiei revoluționare, de ultimă oră, CAD-CAM.

Această tehnologie oferă posibibilitatea confecționării cu ajutorul calculatorulor a unor lucrări protetice de calitate superioară atât în ceea ce privește estetica, dar și acuratețea execuției.

Iar rezultatele aduc, de fiecare dată, bucurie și încredere pacienților noștri, indiferent că este vorba realizarea de de fațete dentare, de încrustații (inlay, onlay), de punți dentare, de coroane dentare sau ghiduri chirurgicale.

Avantajele scanării intraorale

Scanarea intraorală oferă numeroase avantaje pacientului:

Timpul de lucru foarte scurt – știu cât de important este timpul pacientului, iar prin folosirea acestei tehnici, se reduce considerabil durata de realizare a lucrării, atât în partea clinică, de amprentare, cât și în partea tehnologică, de realizare a lucrărilor dentare.

Reducerea la minimum a riscului de contaminare – astfel, pacientul beneficiază de un tratament sigur, care elimină posibilitatea contaminării microbiene

Confortul pacientului este net superior față de amprentarea clasică.

Fidelitatea ridicată a datelor înregistrate prin scanarea orală, riscul erorilor fiind minim.

Determinarea exactă a culorii dinților, cu ajutorul softului de la scanner, fapt ce înlătură orice eroare umană în stabilirea nuanței dorite a noilor dinți.

Verificarea controlată a procesului de preparare (șlefuire) a dinților.

Când se folosește scannerul intraoral?

Scannerul intraoral este realizat cu mare succes în:

  1. Protetica dentară – pentru realizarea coroanelor dentare, a fațetelor, încrustațiilor, a dispozitivelor corono-radiculare;
  2. Implantologia clasică – pentru cofecționarea (realizarea) bonturilor personalizate și pentru protezarea implanturilor;
  3. Implantologia digitalizată – pentru realizarea ghidurilor chirurgicale;
  4. Ortodonție – pentru realizarea planului de tratament.

 

Ca o concluzie, pot spune că am tot auzit spunându-se că „scanarea intraorală este viitorul stomatologiei”. Mie-mi place să spun că scanarea intraorală este prezentul stomatologiei moderne!

Dr. Cosmin Vararu,

Medic specializat stomatologie digitalizată

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare