Obturațiile de amalgam – De ce este importantă înlocuirea acestora?

La ora actuală, ne aflăm într-o eră în care stomatologia are acces la tehnologia cea mai modernă. Astfel, există posibilitatea realizării unor lucrări dentare de înalt nivel, atât din punct de vedere al rezistenței și durabilității, cât și al fizionomiei.

Unul din materialele clasice utilizate în terapia cariei dentare simple a fost amalgamul de argint. Acest material a fost și este în continuare destul de controversat din multe puncte de vedere, cum ar fi:

  • toxicitatea, datorită tehnologiei obținere din amestecul piliturii de argint cu mercurul
  • adaptarea marginală deficitară, deoarece amestecul fiind realizat manual, nu este întotdeauna corespunzător, în ceea ce privește omogenitatea
  • protecția pulpara deficitară, din cauza faptului că amalgamul este un bun conductor de căldură și electricitate

 

Este bine de știut că la nivelul dintelui, amalgamul dentar nu sigilează corect cavitatea preparată, lăsând un spațiu microscopic între el și pereții dentari, pe unde pot pătrunde bacterii sau alimente, creându-se premizele apariției cariei dentare.

Pe de altă parte, aceste obturații sunt inestetice, în timp ionii de mercur migrează prin canaliculele dentinare, colorând dintele și țesuturile moi înconjurătoare. De asemenea, neputând fi bine adaptate la nivel gingival, pot produce în timp inflamarea și retracția gingivală.

Astfel, dintre cele mai importante dezavantaje ale amalgamelor dentare pot fi enumerate:

  • Variațiile volumetrice de priză
  • Modificarea superficială de culoare (pătarea) – tradusă prin matizarea și închiderea la culoare a obturației, care se produce ca urmare a depunerii pe suprafața acesteea a unei pelicule din sulfuri și cloruri sau de placă bacteriană, respectiv tartru, care se colorează cu timpul
  • Coroziunea – este un fenomen chimic sau electrochimic care poate interesa structurile şi proprietățile mecanice ale amalgamului, ducând la pierdere de substanță din obturație prin dizolvarea în salivă
  • Toxicitatea mercurului care intră în compoziția amalgamelor dentare este bine cunoscută

 

Principalele cauze ale insuccesului tratamentului cariei dentare prin obturații din amalgam sunt:

  • caria secundară marginală (statistic în 70% din cazuri)
  • deteriorarea marginilor obturației, cu instalarea treptată a fenomenului de microinfiltrație marginală, urmat de apariția cariei secundare marginale
  • fractura obturației, consecință a preparării incorecte a cavității sau modelării morfofuncționale necorespunzătoare a amalgamului
  • fractură cuspidiană,  care  apare  mai  frecvent  la  obturații voluminoase cu  margini  subțiri

 

Se ia în considerare întărirea rezistenței mecanice a cuspizilor subminați prin folosirea tehnicilor adezive și în cazul obturațiilor de amalgam.

Pentru a evita aceste neajunsuri, pacientul trebuie să se prezinte periodic la clinica stomatologică pentru identificarea și îndepărtarea acestor obturații din amalgam și înlocuirea acestora cu materiale biocompatibile, care nu conțin metale în structura lor, cum sunt: compozitele sau ionomerii de sticlă.

În momentul în care aceste obturații sunt îndepărtate, trebuie avută o grijă deosebită, deoarece printr-o manoperă incorectă, se pulverizează particule mici pe care atât pacientul, cât și personalul medical le poate inspira. Tocmai de aceea, îndepărtarea obturațiilor de amalgam se face cu o izolare corectă a dintelui și cu răcire continuă. Deși a reprezentat multă vreme o soluție bună pentru reconstituirea coronară a dinților afectați de carie, amalgamul de argint poate fi înlocuit cu succes astăzi de obturațiile din compozite fotopolimerizabile, special concepute pentru dinții laterali.

Cu cât pacientul se prezintă mai repede la medicul stomatolog pentru îndepărtarea obturațiilor de amalgam, cu atât efectele nocive ale acestui material pot fi reversibile.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare