Dinții bebelușului – Apariția dinților de lapte

Dinții bebelușului se dezvoltă, în gingii, încă din timpul sarcinii și erup, în majoritatea cazurilor, începând cu vârsta de 4 luni. Pot exista și excepții, în care dinții erup mai devreme de împlinirea a 3 luni sau pot ieși în jurul vârstei de un an. Dentiția deciduă, numită și dentiția de lapte, este alcătuită din 20 de dinți, zece pe maxilarul superior și 10 dinți pe maxilarul inferior: 8 incisivi, 8 molari și 4 canini. Dinții pot erupe pe rând sau în perechi, iar, de cele mai multe ori, erupțiile dentare sunt însoțite de durere și inflamații gingivale.

Dinți bebelușului la 3 luni

Primii dințișori care erup sunt cei din față, din partea de jos, cunoscuți sub denumirea de incisivi centrali inferiori. O lună mai târziu, apar incisivii superiori. În jurul vârstei de 9-12 luni, vor apărea incisivii laterali superiori, urmați, la interval de o lună, de incisivii laterali inferiori. Cam la fiecare 6 luni, erup câte 4 dințișori. Molarii pot apărea până la vârsta de 16 luni, dar al doilea molar, cel din spatele gurii, poate apărea după ce bebelușul a împlinit un an și jumătate. Caninii apar în jurul vârstei de 16 luni. Până la 3 ani, toți dințișorii de lapte ar trebui să apară.

Cum se îngrijesc dinții bebelușului?

Îngrijirea danturii bebelușului începe încă din perioada sarcinii printr-o alimentație corectă, din partea mamei, bogată în nutrienți esențiali, pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Imediat ce erupe primul dințișor, acesta trebuie curățat. Atunci când bebelușul are deja 3 sau 4 dințișori, se poate folosi periuța de dinți pentru copii.

Când alegem periuța de dinți, trebuie să fim foarte atenți la consistența perilor. Periuța de dinți trebuie să aibă un capăt mic și peri moi, mai ales că cel mic poate încerca să muște din periuță.

Pasta de dinți cu flor se recomandă copiilor când încep să învețe să elimine saliva din gură și trebuie să conțină puțin flor, în cantitatea recomandată pentru copii (500ppm). Florul fortifică smalțul dentar și previne apariția cariilor, deoarece protejează dinții împotriva acizilor și bacteriilor dăunătoare.

Pentru bebeluși, cantitatea de pastă de dinți aplicată pe periuță nu trebuie să depășească mărimea unui bob de orez. Părinții trebuie să fie foarte atenți, pentru ca bebelușul să nu înghită pasta de dinți.

Periajul se realizează cu mișcări circulare și trebuie curățate inclusiv gingiile, deoarece aici se poate depune placă bacteriană. Pentru a-l obișnui pe bebeluș cu periajul dentar, putem transforma acest ritual într-un joc și îl putem lăsa să încerce singur să-și perieze dinții.

Este foarte important să așteptăm cel puțin o jumătate de oră după ce alăptăm bebelușul, înainte de a-l spăla pe dințișori, astfel încât proprietățile antibacteriene ale salivei să-și poată face efectul în protejarea dinților împotriva eroziunii.

Cum calmăm durerile de apariție a dinților?

Erupția dinților poate fi însoțită de inflamarea și sensibilitatea gingiilor, iritabilitate, somn agitat, salivație abundentă și durere. Calmarea durerii gingivale se face, la recomandarea medicului, cu medicamente care conțin analgezic sau cu geluri dentare, create special pentru a masa zona gingiilor.

Poate apărea și diareea, însă apariția dinților nu este singurul factor care determină diareea. Dacă aceasta este scurtă, nu ar trebui să ne îngrijoreze, dar dacă persistă și, mai ales, dacă apare și febra, este bine să fie consultat un medic specializat in stomatologie pentru copii.

Copilul va începe să piardă dinții de lapte în jurul vârstei de 12 ani, aceștia fiind înlocuiți cu dinții permanenți. Pot exista și situații în care, datorită unor patologii orale, dinții de lapte să cadă mai devreme.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare