Caria de biberon – Cauze, prevenire și tratament

Hrănirea repetată a bebelușului, între mese și pe timpul nopții, cu lapte, ceai sau sucuri dulci poate cauza apariția cariei de biberon, datorită lactozei și zahărului care sunt transformate de către bacteriile din cavitatea orală a celui mic în acizi. În timpul somnului, cantitatea de salivă scade, iar laptele și lichidele îndulcite rămân pe dinți. Acizii produși de bacterii atacă dințișorii, în medie, o jumătate de oră, după fiecare masă. Primii dințișori care sunt afectați de carii sunt frontalii superiori, iar vârsta de la care încep să apară, de obicei, cariile, este de 1-2 ani.

Cum pot părinții preveni apariția cariilor de biberon

Pentru a preveni retenția de lichide pe dințișori și gingii, este foarte importantă igienizarea cavității orale. Până să erupă primii dințișori, gingiile și limba pot și curățate, după fiecare masă, cu o bucată de tifon steril umed, înfășurată după deget.

Odată cu erupția dinților, se poate realiza periajul dentar, cu o periuță de dinți cu peri moi, special creată pentru copii. Pasta de dinți folosită nu trebuie să depășească mărimea unui bob de orez, la fiecare periaj. De asemenea, trebuie să reducem cantitatea și frecvența de alimente dulci consumate de cel mic.

Dacă vrem să hrănim bebelușul cu sucuri din citrice sau mere, este bine de știut că aceste sucuri, fiind acide, pot cauza apariția cariilor. De aceea, medicii din cadrul cabinetului de stomatologie copii recomandă să nu fie administrate cu biberonul, ci cu lingurița, în timpul meselor.

Nu trebuie să lăsăm bebelușul să adoarmă cu biberonul cu lapte, ceai sau suc în guriță. În cazul în care nu poate fi evitat ca bebelușul să adoară cu biberonul, vă recomandă ca acesta să conțină apă, nu lactate sau lichide îndulcite.

Cum se tratează caria de biberon?

Planul de tratament al cariei de biberon se stabilește de către medicul specialist pedodont în funcție de stadiul de distrucție a dintelui cauzată de caria dentară. Pentru carii de suprafață, aflate în etape incipiente, se realizează remineralizarea dintelui, pentru a preveni evoluția leziunii carioase.

În situația în care se amână tratarea cariei și aceasta ajunge într-un stadiu avansat, tratamentele stomatologice indicate, după caz, sunt: tratament de canal, reconstrucție și coroană, dacă leziunea carioasă a ajuns la gingie, plombă sau coroană dentară, dacă aceasta se află la nivelul coronar. În cazul în care gradul de afectare a dintelui este foarte mare și dintele cariat nu poate fi salvat, se recomandă extracția dentară.

În cadrul Dental Hospital România, intervenția de extracție dentară se realizează cu instrumentar modern, de ultimă generație, atraumatic, astfel se conservă o mare parte din dinte, limitând sacrificiul osos. În acest fel, micul pacient se va bucura de confort pe toată durata intervenției, iar recuperarea este mult mai rapidă.

În cazul în care bebelușul dumneavoastră are probleme cu dințișorii, vă așteptăm la Dental Hospital România, unde medicii pedodonți cu experiență vă vor consilia cu sfaturi avizate de îngrijire a dințișorilor și vor stabili planul de tratament potrivit, pentru ca cel mic să se bucure de o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a danturii.

Ți-a fost de ajutor articolul? Distribuie-l pe rețelele de socializare